Når skal det tilsettes?
Eik tilsettes gjerne etter primærgjæringen slik at de gode aromastoffene ikke forsvinner ut av gjæringskaret sammen med CO2’en under primærgjæringen. Hvis det lukter godt i rommet det gjæres i, så er dette lukter som burde vært i ølet ditt.
Chipsen kan også bløtlegges i Whisky, Bourbon, Cognac eller ditt favorittbrennevin før de tilsettes. Dette gir mer komplekse og distinkte smaker. Mikrobryggerier er kjent for å lagre noen av ølene sine på brukte fat. Mange stouts og barley wines har blitt lagret på f.eks brukte rom-, whisky- eller bourbon eikefat for å tilføre unike aromaer og smaker.
Eikechips og terninger kan komme som «toasted» (light, medium og heavy) eller «untoasted» som betyr om eiketønnen er brent på innsiden på tradisjonelt vis for enkelte brennevinstyper. Dette gjøres for å frigjøre simple sukkerarter fra treverket som igjen kan karamelliseres ved forskjellige temperaturer. Temperatur og tid avgjør hvilke stoffer og smaker som frigjøres fra treverket. Vaniljepreget øker jo mere «toasta» eiken er f.eks.
Ubehandlet trevirke kan man brenne/toaste selv, men det er som ved matlaging, det er lett å ødelegge eiken ved for høy temperatur eller for lang tid osv. Skal man gjøre et forsøk på dette selv så tilberedes det på samme måte som når man røyker kjøtt. Eiken bløtlegges og varmes sakte opp til et sted mellom 160 og 260 grader hvor 215grader er sweetspot’n om man er på jakt etter kraftige vaniljetoner. Tid varierer fra 30 minutter til flere timer, her må man prøve seg frem. (Denne eiken kan også brukes til BBQ og røyking/smaksetting av kjøtt og fisk etter bryggeprosessen)
Chips
Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor lenge eiken bør ligge i ølet, derfor er det nødvendig med hyppig smaking og notering av smaksutvikling underveis. Eikechips har større eksponeringsflate enn terninger, staver og spiral og trenger derfor vanligvis ikke like lang tid. Som nevnt over kan eiken man får tak i stamme fra et brennevinsfat og er da mye mer potent for å avsette smak i ølet enn nøytral eik. Man må passe på at de ikke blir liggende for lenge.
Eksempel på dosering for eikechips er 2-3g per liter med kontakttid 3-7 dager, smak underveis!
Terninger/Cubes, staver og spiraler
Eiketerninger, staver og spiraler frigir smakene sine saktere enn chips, noe som gir deg mer kontroll over den endelige smaken på ølet ditt. Du bør planlegge en lengre modningsperiode på 1-6+ måneder ved bruk av terninger. Den lengre kontakttiden gir en større kompleksitet i smaken.
Anbefalt dosering er ca 2,5-5g per liter.