Beregning av mengde meskevann:
Normalt skal det benyttes ca 2,5- 3 liter vann pr kg malt, men mengden må justeres i forhold til brukerveiledningen for ditt utstyr.
Eks 5kg malt: 3*5= 15 liter vann.
Tips: Når maltet har romtemperatur bør temperaturen i meskevannet være ca 5-7°C over ønsket mesketemperatur. Varm opp meskevannet til 70-72°C for å oppnå 65°C etter innmesking. Innmesk temp kan variere ut fra forhold malt og vann. Mer vann krever lavere temperatur.
Husk å skru ned temperaturen etter innmesk slik at maltet ikke varmes opp til 70-72°C.
Svinn: Maltet absorberer ca 1 liter vann pr kg under mesking, samt ca 10% (ca 2,5 liter) forvinner ved fordamping under kok. 4% av volumet forsvinner under kjøling ettersom vørteren krymper når den blir kald. Opp til 2 liter trub (humle- og proteinrester) blir liggende igjen i kjelen. Beregn derfor antall liter skyllevann slik at du får ønsker antall liter vørter før koking.
Beregning av mengde skyllevann:
Ønsket antall liter før kok + antall liter vann absorbert av malt - ant liter meskevann
Skyllevannet bør holde rundt 78°C
Eksempel: 20 liter i gjæringsdunken betyr ca 25 liter vørter før kok (2,5l i damp + 0,8l kjøletap + 2l trub)
Det er benyttet 15 liter meskevann til 5 Kg malt.
Mengde skyllevann = 25 + 5 – 15 = 15 liter