Vin
tilsetninger & utstyr

 
Det finnes mange hjelpemidler til å lage vin, men hva brukes alt egentlig til?
Her finner du en liten oversikt over mye av utstyret og tilsetningene som brukes til vinlegging.

Tilsetninger i vin

Gjærstopp
  • Sulfitt brukes for å stoppe villgjær, som ofte henger igjen på frukter og bær som er plukket. Etter tilsetting av denne kan man tilsette ønsket gjær.
  • Kaliumsorbat vil stoppe all gjær som er i vinen fra før, men også ny gjær som blir tilsatt. Denne er veldig fin å tilsette rett før flasking.
Syrejustering
  • Vin trenger syre for å kunne gjære best mulig. Dette kan justeres med vinsyre, sitronsyre og eplesyre.
  • For å justere ned syrligheten brukes Kalsiumkarbonat (kalk)

 

Få høyre utbytte
  • Med Pectolytisk enzym vil du kunne få mer saft ut av fruktene du har presset. Dette enzymet bryter ned pektin.
Gjærnæring
  • Gi gjæren best mulig start, ved å gi den akkurat det den vil ha. Gjærnæring er mat til gjæren slik at den kommer raskt og effektivt i gang.
Malolactic Bakterie
  • Denne bakterien omdanner eplesyre til melkesyre. Dette vil senke syrligheten i vinen og vil gi en rundere smak på vinen.
  • Melkesyre kan også tilsettes

 

Klaringsmiddel
  • Tilsett gjerne flere typer klarningsmiddel for å få klarest mulig vin. Vin skal også stikkes om 2-3 ganger for å få vekk bunnfallet før vinen flaskes.
Forhindre oksidering
  • Bruk askorbinsyre for å forhindre oksidering. Oksidering gir en distinkt usmak på vinen og kan gi misfarge.

 

Smaker

Eikepreg
  • Eik må forbehandles tilfelle de inneholder bakterier. Dette gjøres enten ved å steke de i stekovnen, eller legge de i sprit/brennevin i 1-2 døgn før bruk.
  • Tilsettes etter primærgjæringen, slik at aromastoffene ikke forsvinner med sammen med CO2en.
  • Kuber trenger lengre kontakttid enn chips, men gir ofte en rundere smak.

Les mer her: eik i øl

 

Vin-gjær
  • Gjær til vin tåler høy prosent og gjærer veldig lavt
  • De har mindre gjærsmak, men har forskjellige egenskaper: noen fremhever fruktige vin ande fyldige. Noen er mer beregnet for musserende vin

Se vårt utvalg av vin-gjær her

 

Sødme i vin
  • For å få sødme i vin er det lurt å velge en gjær som fremhever sødme eller fylde i vinen. 
  • Det er også mulig å tilsette sukker etter at gjæringen er ferdig. Da må du tilsette gjærstopp slik at ikke det fortsetter å gjære når det tilsettes.

Se sukkertilsetning her

 

Her kan du sammenligne tilbehøret til vin og musserende vin

Vin

  • Vin forbinnes med druevin, men kan også bli lagd på mange forskjellige frukter og bær. Lag vin av for eksempel rabarbra, kirsebær, plomme, jordbær, svartsurbær, eple eller pære. 
Flasker
  • Vinflasker kommer vanligvis i fargene blank, grønn og brun. Har ikke kant for kapsler og må derfor bruke kork. OBS: Tåler ikke trykk
Kork og hette til vin
  • Syntetisk kork er en etterligning av naturkork, og kan være litt hardere og noe tyngre å få på flasken, men fungerer veldig bra.
  • Naturkork bør lagres slik at korken blir fuktig, da holder den seg best og vil utvide seg mest.
  •  Krympehette brukes for utseende sin skyld. Voks kan også brukes
Bag in box
  • En enkel måte å "flaske" vin på, der du ikke trenger flasker og utstyr til det. Du bruker kun en overføringsslange til å fylle dem opp med.
  • OBS: Posene i bag in box må ikke overfylles. Det er ofte plass til mer enn anbefalt slik at posene ikke er sprengfulle når de er fylt opp. Bruk gjerne vekt.

Musserende vin

  • Oftest av hvitvin eller rosevin.
  • Tilsett kullsyre i vinen enten ved sukkerkarbonering, eller ved trykksetting på fat.
  • Mest brukte vindruer: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Grigio, sauvignon blanc
Flasker
  • Champagneflasker er beregnet for trykk og kan derfor brukes til musserende vin evt cider. Disse har også kant på tuppen som gjør at de kan ha kapsler. 
Kork og hette til musserende vin
  • Champagnekork i naturkork er en ekstra stor kork som stikker ut av flasken som en sopp. Her trengs det en egen champagnekork-påsetter.
  • Champagnekork i plast er en enkel kork som bare dyttes på plass, for eksempel med en kapselpåsetter.
  • Netting settes på slik at ikke korken popper av.
  • Aluminiumshette settes på for utseende sin skyld. Voks kan også benyttes
  • Champagneflasker kan også bruke vanlige kapsler (ofte 29mm) som en budsjettløsning.