Øl Cocktail til 17. mai!

Vrir du deg av ordene øl og cocktail satt sammen eller elsker du de uante mulighetene som finnes? Her er nøkkelen til suksess å identifisere hovedsmakene i brygget ditt, for så å komplementere det. Ølets ulike nyanser og kropp kan du bygge videre på med ulike spritholdige drikker. Resultatet kan bli riktig så bra og passer perfekt å servere på Norges nasjonaldag (eller en vanlig fredag).

Den mest kjente cocktailen med øl sies å være funnet opp i London. Året var 1861 etter Prins Alberts død og landet var i sorg. En kreativ bartender mente at også champagnen burde være i sorg og blandet èn del champagne med èn del Guinnes stout. Navnet på herligheten er black velvet. I Tyskland har samme miksen fått navnet Bismarck. Varianten Brown Velvet er 50-50 stout og portvin.

Hva slags øl bør du bruke?

Lager er en sikker ølstil fordi den er ganske nøytral, men har akkurat passe spenst til å gi drinken en boost. Du kan for eksempel teste ut en 50:50 blanding med din hjemmebryggede lager og cloudy lemonade.

En humlesterk IPA har stort sett aromaer som går i retning av frukt, blomster eller sitrus. Det er ingen fastsatte regler her, så identifiser den sterkeste karakteristikken i brygget og match denne med en tilsvarende spritholdig drikk. For eksempel kan en IPA med sterk sitrus-smak passe godt sammen med en spritholdig drikk av appelsin eller sitron. En IPA med blomsternoter kan passe godt med en botanisk gin.

Under gir vi deg 3 helt forskjellige drinker så kan du jo teste ut om det er noe for deg.

Black Velvet

Denne drinken består av like mengder kald Guinness og tørr champagne.

  • Skjenk Guinness’en i et høyt glass først.
  • Topp opp forsiktig med champagnen/musserende ved å helle den forsiktig ned langs siden av glasset mens du heller på det.

Du skal få to distinkte lag av mørkt øl og champagne/musserende vin. Ølet har større tetthet og vil legge seg på toppen.

Drink for Kongen

Denne drinken heter “Velkommen Harald", eller "Kanskje kommer kongen”.

  • 2 cl Aperol
  • 1 cl Gin
  • 1 cl sitronsaft
  • ½ cl Grenadine
  • 1 liten dash Angostura

Bland alle komponentene i en shaker med is og rist godt. Hell det over i et ølglass og fyll opp med hveteøl. Og så kommer kanskje kongen.

Dark Digi

Dette er saken for de som liker Brown Ale eller bokkøl.

  • 3 cl Ramazotti bitter
  • 2 cl sitronsaft
  • 1 cl sukkersirup

Bland komponentene i et ølglass og fyll opp med Brown Ale. Pynt med en limeskive.