HVORDAN BRUKE HOT SAUCE?

Hot Sauce er chilisauser som ofte er veldig sterke. Det blir gjerne brukt mange forskjellige typer chili i kombinasjon med andre ingredienser for å skape en intens smak. Har man aldri prøvd Hot Sauce før kan det virke litt skummelt og utfordrende å forstå hva man kan bruke det til i matlaging.
Her kommer våre beste tips:

Se vårt store utvalg av Hot Sauce her

Er alle Hot Sauce sterke?

Det kan være stor forskjell på Hot sauce. De fleste sauser er merket med en skala som viser hvor sterk den er. Se på denne skalaen for å velge riktig.

De forskjellige chiliene som blir brukt har også forskjellig smak og styrke.

Om en Chilisauce inneholder søte frukter, som mango eller ananas kan sausen virke mildere.

Her er rangering av noen chilipepper i Scoville skala:

  • 800 000 - 3 200 000 Carolina Reaper, Jolokia (GhostPepper), Scorpion
  • 350 000 - 800 000 Chocolate habanero
  • 100 000 - 350 000 Habanero, Scotchbonnet
  • 10 000 - 100 000 Cayenne pepper
  • 2 500 - 10 000 Jalapeño, chipotle
  • 1 000 - 5 000 Rød chili
  • 500 - 2 500 Padrón
  • 100 - 1 000 Banana pepper, cubanelle
  • 0 – 100 Bell pepper (paprika)

Hva slags mat kan det brukes til?

Hot sauce kan du bruke til de fleste matretter. Sausene er fylt med mange gode smaker som gir fylde og smak til maten din. Det passer godt til middagen, men også til frokost og dessert.

  • En sterk saus med litt røyksmak kan passe godt til grillede kjøttretter av storfe.
  • Hot sauce med sødme, kanskje litt frukt i, passer godt til kylling og svin.
  • Prøv en god Habanero sauce til frokosteggene eller sandwichen.
  • Til taco kan du prøve en hot sauce med tomater. Fyll en tacolefse med favoritt tilbehøret ditt og topp alt med litt av sausen.
  • Tilsett hot sauce i suppen din, og få litt ekstra «sting».
  • Prøv også chili saus til fisk og skalldyr. En god chilisaus til scampi for eksempel er helt magisk!
  • Om du ikke har prøvd hot sauce på pizza, så kan det anbefales. En god hot sauce på en hawaii pizza for eksempel er en veldig god miks av det sterke og søte.
  • Er du glad i chips og dip, så kan du prøve å bytte ut holiday krydderet med en chili sauce. Bland hot sauce i rømme, test deg frem til riktig type og mengde. Det kan bli en helt ny smaksopplevelse!
  • Til sushi er det også veldig vanlig med chilimajones. Dette blander du veldig enkelt selv, ved å blande chilisaus med majones. Topp makibitene eller Poke bowl med denne og du vil ikke gå tilbake.
  • Bruk det også i wok og pasta. Bland det inn i sausen du har eller benytt som topping.
  • Hot sauce er også genialt sammen med turmat. Noen få dråper er alt som skal til for at pølsa blir 10 ganger så god!!
  • Det er også mange som tester ut hot sauce på iskrem. Det skal ikke mye til, men bare litt, og du vil få en varmende god følelse. Prøv for eksempel en hot sauce sammen med mørk sjokoladeis.

Se vårt store utvalg av Hot Sauce her

Hvor mye bør jeg bruke?

Her er det viktig å teste seg frem og smake til. Det kan være lurt å ikke gå for det sterkeste med en gang, men bygge opp terskelen litt etter litt, ved å bruke større og større mengde av den du har.

Prøv for eksempel noen dråper på et stykke brød. Da finner man ganske raskt ut om man vil prøve en større mengde.

Om det blir for sterkt kan det dempes ved å spise yoghurt, drikke litt melk eventuelt spise Avokado.

Helsefordeler

Chilipepper er veldig sunt. Mange tenker bare på chilipepper som sterke, men de fulle av sunne vitaminer. Rød chili for eksempel, har en høyere konsentrasjon av vitamin enn gulrot. Grønn chili har to ganger mer vitamin C enn citrus frukter. Oransje chili er en god kilde til lutein og zeaxanthin som hjelper å senke risikoen for aldersrelatert degenerasjon av kroppen. I tillegg til vitamin A og C, inneholder også chilipepper vitamin E, B, og thiamin, niacin, riboflavin, flavonoider, kalsium, jern og magnesium.

Chilisauser.no har god en artikkel om helsefordeler her

Om Chilipepper

Chilipepper ble først oppdaget i Amerika. De har blitt spist av mennesker siden 7500 før Kristus. Christopher Columbus var den første europeer som fikk smake chilipepper, og han kalte dem “pepper” på grunn av likheten til sort pepper.

Etter at Columbus tok med seg chilipepperfrø tilbake til Europa som en del av “the Columbean Exchange”, ble de spredt rundt i verden, antakeligvis av portugisiske handelsmenn. Chilipepper ble slik integrert inn i mange kulturers matretter.

  • Capsium annuum er den mest vanlige arten, og det er fem chilipepper som har blitt avlet ut ifra denne typen: Bell peppers, Wax, Cayenne, Jalapeño og chiltepin.
  • Capsium frutescens er en annen art som inkluderer Tabasco, thai pepper, Piri Piri og afrikansk “birdseye” chili. Noen mener Frutescens hører til Annuum arten.
  • Capsicum chinense er arten som inkluderer mange av de sterkeste chilitypene, som Ghost pepper, Habanero, datil og schotch bonnet. Akkurat som for frutescens kan man diskutere om chinense hører til annuum.
  • Capsicum pubescens er en uvanlig art som kan gjenkjennes på grunn av sine hårete blader og sorte frø. Hoved eksempelet fra denne arten er Rocoto pepper.
  • Capsicum baccatum er hovedsakelig funnet i Sør-America, og inkluderer aji limon og peppadew pepper.

referanse: chilisauser.no

Se vårt store utvalg av Hot Sauce her