Enkel dekoksjonsmesk:
Varm vannet til innmesktemp, mesk inn en tykk mesk ca 2,5l/kg malt – 55 grader hold i 20 min, i mellomtiden varmes 50% av vannet benytte til innmesk til kok og tilsettes etter nevnte 20 min for å øke temperaturen til 65-68 grader. Sjekk temp og rør godt hele tiden mens vannet tilføres og stopp når ønsket temp er nådd. Dette gir en tykkelse på mesken på ca 3,5-4,0l/kg malt. Hold i 40 min, sjekk konverteringen med jod-test. Kalkuler mengden mesk (dekoksjonsvolum) som skal øses over i en egen kjele. Benytt gjerne følgende formel:
«Dekoksjonsvolum = totalt meskevolum * (ønsket temp – start temp) / (koketemp – start temp)»
Eks: 30l *(75-65)/(100-65) Som blir 30l * (10)/(35)=8,6 liter
Legg til 15-20% så man har litt å gå på og øs derfor over 8,6*1,2=10,3liter med tykk mesk i en egen kjele. Vi koker med malten så vidt dekket av væske da væsken inneholder enzymer som ikke tåler høye temperaturer og vi holder derfor tilbake so mye væske som mulig.
Det er viktig å røre godt i dekoksjonskjelen under oppvarming og koking slik at det ikke brenner seg.
Ofte legger man inn et lite stopp på 72 grader i 5-10 minutter for å få konvertert så mye sukker som mulig før enzymaktiviteten avtar over 72-75 grader. Dekoksjonsmesken tilføres tilbake til meskekjelen ette at det har kokt i 10-40 minutter. Kortere kok for lysere øl og lengre kok for mørkere og mere komplekse øl. Koketiden påvirker smaken i det ferdige ølet. Om varmen er for intens og mesken svir seg så vil den brente smaken fremkomme i det ferdige ølet.
Man har tilbake dekoksjonsmesken i meskekjelen litt og litt mens man rører godt og måler temperaturen slik at man ikke overskyter, men stopper når rett temp er oppnådd. Det som er til overs av dekoksjonsmesken tilsettes senere når temperaturen er sunket til samme temp som mesken nå holder. Gratulerer du har nå gjennomført ett dekoksjonstrinn!