Malt - ølets hovedingrediens
Malt er ølets hovedbestanddel og gir gjærbart sukker. Malt er korn som har blitt bløtlagt og som deretter begynnre å spire. Når spiren er ca like lang som selve kornet tørkes kornet og spiren fjernes. Som del av tørkingen kan maltet også bli varmebehandlet slik at ulike grader av farge og smaker fremkommer. Vi snakker ofte om karamell-, sjokolade- og kaffemalt. Ølets farge, karakter og smak er et resultat av ulik malt som blandes sammen under bryggeprosessen.
Humle - ølets krydder
Det finnes en rekke ulike humletyper, og disse bidrar med bitterhet og har ulike smaker og aromaer, som for eksempel citrus, harpiks og tropiske stenfruker Variasjonen er stor, og det er mulig å brygge alt fra Singel Hop øl (kun en humletype), til komplekse øl hvor flere humletyper er bladnet og tilsatt på ulike tidspuntker under bryggeprosessen.
Les mer om humle her
Gjær - omdanner sukker til alkohol
Det er vanlig blant bryggere å si at bryggeren lager vørteren, mens det er gjæren som lager ølet. Og det stemmer i stor grad. Du lager godt øl ved å la vørteren din gjære på angitt temperatur. Vi som bryggere har en rekke ulike gjærstammer og typer vi kaln velge fra, og hvor gjæren kan være veldig spisset for å passe en spesiell øl-type, eller de kan være passende til en rekke ulike typer.
Tilsetninger - for å gi det lille ekstra
I følge den Tyske renhetsloven (av 1516) var det kun malt, humle og vann som kunne benyttes ved brygging av øl. I dag finnes det en rekke tilstninger som er utbredt, fra Belgisk kandissukker, til kryddertilseninger og skall fra ulike typer frukter etc, som hjemmebryggere kan tilsette ølet for å frembringe nye smaker.