Ebbegården kveik fra Kveik Yeastery er en multikultur og
inneholder alle de originale gjærtypene. Gjæren kommer opprinnelig fra
Stordalen i Møre og Romsdal, og gir smak og aroma av tropiske frukter. Den er
også kjent for å fremheve opplevd humlebitterhet i ølet som betyr at man kan
enten droppe bitterhumle eller senke IBU i oppskriften. Intensiteten er medium
til høy på høye fermenteringstemperaturer, og lav til medium på lavere
temperaturer.
Norske Kveik Yeastery produserer ekte kveikgjær, det vil si kveik der multikulturen er ivaretatt slik den opprinnelig skal være, i motsetning til alternativer der hovedkulturen er isolert for masseproduksjon. Tradisjonelt ble kveik oppbevart på gårdene og ivaretatt fra far til sønn gjennom mange generasjoner.
Ebbegarden kveik kommer fra Ebbegården i Stordal, Norge. Ebbegården har tradisjon for dyrking av frukt, og man tror at dette kan ha påvirket den tydelige fruktigheten i kveiken herfra. I vikingtiden var det vanlig å bosette seg i nærheten av Stordalen pga gode forhold for både fiske og gårdsbruk. Den første kirken ble bygget her på 1100-tallet, og øl var en viktig del av tradisjonene som f.eks fødsel, konfirmasjon og begravelser. Folket lagde da sitt eget øl med kveik til slike arrangementer.
Ebbegården kveik gjærer ideelt mellom 18°C og 38°C. Jo høyere temperatur, desto raskere utgjæring og mer intens tropisk aroma. På høyeste temperatur kan man forvente utgjæring på 48 timer. Gjærnæring er anbefalt ved bruk av kveik fra Kveik Yeastery.
Ebbegården er kjent for å øke bitterheten, og det anbefales derfor å justere til en litt lavere IBU ved bruk.
Anbefalt mengde er 20 g/hl (en pakke er anbefalt til 25 liter). Ved gjæring på temperatur under 20°C eller ved veldig høy OG er det anbefalt å doble mengden.
Attenuering: Høy
Flokkulering: Medium
Temperatur: 18-38°C
Alkoholtoleranse: 12%
Dosering: 20 g/hl