Sliter du med, eller er bekymret for tett mesk (stuck mash) med dårlig gjennomstrømming av vann/vørter?
Dette kan ofte skyldes at maltet ligger for tett, med lite plass mellom, eller du bruker malt/tilsetninger som er "klissete". Eksempler er bruk av hvete, havregryn, rug, for fin knusing av maltet eller tilsetning, eksempelvis gresskar. Et høyt/smalt bryggeapparat kan også medføre mer "trykk" og tettere meske enn om du bruker lavere/videre meskekjele. Det vil kunne gi bedre resultat om du brygger med silbunn (og evt meskepose) enn om du brygger med silkar.
Løsningen kan være å tilsette ris-skall i mesken. Den blir dermed mer "luftig" og porøs, og det er lettere å vaske ut og skylle gjennom. Ris-skallet gir ikke noe smak og tilfører heller ikke noe sukker eller stivelse, men vil bidra til at mesken øker i volum, så husk å ta høyde for dette dersom du beveger deg opp mot maksgrensen av hva som er anbefalt for utstyret ditt.
Anbefalt mengde er 200-250g pr batch på 20-25 liter.