Fremgangsmåten er i hovedsak lik for de fleste ekstraksett, og her har vi oversatt den ene bruksanvisningen til norsk. Det er mulig det er litt variasjoner ettersom hvilket merke man velger, og om det er øl eller cider. Les næye gjennom hele bruksanvisningen før du setter i gang! 

Fremgangsmåten for Mangrove Jack's ekstraktsett:

  1. Rengjør utstyret som skal brukes (gjæringsbøtte, lokk, røresleiv)
  2. Kok opp 3 liter vann i en gryte.
  3. Åpne ekstraktsett posen, ta ut innholdet fra den tørre siden og tøm sirupen i gryten med varmt vann, sammen med dextrose eller flytende maltekstrakt (normalt 1kg, men sjekk angitt mengde i produktbeskrivelsen)
  4. Rør rundt til alt har løst seg opp.
  5. Ha noen liter kaldt vann i gjæringskaret, deretter overfør innholdet fra gryten. Dette er spesielt viktig dersom man gjærer på PET (FermZilla).
  6. Etterfyll med kaldt vann til du har oppnådd mengden liter som ekstraktsettet er beregnet for i gjæringskaret og rør godt (se beskrivelse av ekstraktsettet for mengde ferdig øl.). Temperaturen i gjæringskaret bør være under 25°C. Tilsett gjæren og rør ut.
  7. Fyll vann i gjærlåsen og fest den til lokket. Legg lokket på gjæringskaret slik at det er tett.
  8. La nå vørteren stå å gjære ved en jevn temperatur. Lavere temperatur vil forlenge gjæringstiden, og under 15°C vil medføre at gjæringen kan stoppe opp. Gjæring ved høyere temperatur enn anbefalt kan forringe kvaliteten på ølet.
  9. Neste steg avhenger noe av om settet inneholder eksrta pose for tørrhumling eller ikke
    • Hvis settet ikke skal tørrhumles:

      Etter 7 dager, når boblingen i gjærlåsen har stoppet opp, mål SG med et hydrometer. Hvis SG er høyere enn den oppgitte sluttverdien lar du ølet gjære et par dager til og foreta en ny måling. Når SG er den samme ved neste måling er ølet ferdig utgjæret, også om SG er høyere enn anbefalt.

    • Hvis settet skal tørrhumles:

      Etter 7 dager, mål SG med et hydrometer. Sjekk om SG er 1.020 eller lavere (når dextrose er benyttet, evt 1.025 dersom Pure Malt Enhancer er benyttet). Dersom SG er høyere en angitt, la ølet gjære et par dager til og foreta en ny måling. Når ønsket SG er nådd kan tørrhumlen tilsettes. NB! IKKE RØR rundt i ølet. Legg på lokket og la ølet gjære ytterligere 2-3 dager, til boblingen i gjærlåsen har stoppet opp. Mål igjen med hydrometeret for å sjekke om sluttverdi for SG er oppnådd. SG sluttverdier finnes her: https://mangrovejacks.com/pages/sg-readings. Hvis SG fortsatt er for høy lar du ølet stå et par dager til for så å foreta en ny måling. Når SG er den samme ved neste måling er ølet ferdig utgjæret, også om SG er høyere enn anbefalt.

  10. Rengjør flasker, benytt en helt ren hevert eller annen flaskefyller til fylle flaskene med ølet.
  11. La det være 1-2 fingerbredder klaring til toppen av flasken. Tilsett 1 karboneringsdrops eller ca ½ teskje sukker i hver flaske.
  12. Forsegl flaskene med desinfiserte flaskekapsler. La flaskene stå ca 5 dager i romtemperatur før de sette kjølig for videre lagring.
  13. Ølet er klar til å drikkes når det har blitt kald, men det blir enda bedra om den får stå ytterligere 2 uker til modning.

Se veiledning for øl i pdf her

Se veiledning for Cider i pdf her

Meld deg på nyhetsbrev

Motta råd og tips, nyheter og gode tilbud!