Hvordan bruke rabarbra i øl?

Hvem har vel ikke kost seg en deilig sommerdag med å dyppe syrlige, friske og eventyrlig gode rabarbra i sukker?
Rabarbra er egentlig en grønnsak, men blir brukt som en frukt.
Dette fordi dens kjøttfulle og saftige stilker er ideell til kompotter, safting og sylting.
Men hvordan egner rabarbra seg i ølbrygging?

Nøgne Ø har gjort det i sin Nøgne Ø Rhub IPA, og flere andre har kommet med rabarbra øl, blant annet Hageslang, syrlig rabarbra fra Qvart ølkompani. Nøgne Ø tilsetter saft av presset rabarbra helt mot slutten av kokingen for å bevare mye av smaksstoffene og få den rette syrligheten. I noen oppskrifter tilsettes rabarbra på samme måte som ved tørrhumling, og da er det jo bare å leke seg frem til en favoritt.

Kort om rabarbra

I Norge dyrkes rabarbra i hager, i veksthus og på friland, men kommer opprinnelig fra Sentral-Asia. Planten består av flere lange, kraftige og saftige stilker som vokser ut fra en rotstokk. Rabarbra har en syrlig smak som skyldes et høyt innhold av oksalsyre og eplesyre. Det finnes flere sorter rabarbra og de med røde stilker har lavere syreinnhold enn de grønne.

Rabarbraøl

Før bruk er det lurt å vaske og fryse dem, så du får vekk bakterier og villgjær. Du kan tilsette rå rabara som har skallet på. Kutt stilkene opp i 1/2 cm tykke skiver og bruk på samme måte som tørrhumling.

Noen øltyper det kan passe godt til er for eksempel: Hveteøl eller surøl.

Forslag:
Tilsett ca 1kg pr 20 liter når det gjenstår 3 dager av gjæringsforløpet.